Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Παστίτσια, χρυσά αυγά και άλλες χαζομάρες

Εδώ και μήνες είχα σχεδιάσει αυτό το blog. Όλο έλεγα "πότε να ξεκινήσω, πότε θα γράψω το πρώτο κείμενο". Το ανέβαλλα. Όχι γιατί δεν είχα τι να γράψω, αλλά γιατί βαριόμουν.

Και μάλλον τώρα ήρθε η ώρα για το πρώτο...

Αφορμή για αυτό στάθηκε η σύλληψη ενός 27χρονου ο όποιος κρατείται από την αστυνομία γιατί δημιουργήσε μια σελίδα στο Facebook και είχε βάλει όνομα "Γέροντας Παστίτσιος" με τις ανάλογες φωτογραφίες διακωμωδώντας έτσι, τον γέροντα Παΐσιο.Παράλληλα κατέβασαν και την σχετική σελίδα. Τις διαδικασίες για την σύλληψη τις κίνησε βουλευτής της Χ.Α. με ερώτηση από το Κοινοβούλιο(ή οπώς αλλιώς τα λένε όλα αυτά τα γραφειοκρατικά-τυπικά).

Να ξεκινήσω το σχολιασμό από τη Χρυσή Αυγή... Δε ξέρω πού αποσκοπεί μια τέτοια κίνηση για το κόμμα αυτό. Και αυτό το λέω, γιατί όλες οι ενέργειες που έχει κάνει αυτό το κόμμα έχουν ψηφοθηρικούς σκοπούς. Ώστε δηλαδή να φανούν  ως"τα καλά παιδιά" στο μέσο -αγράμματο- Έλληνα. Λέω τώρα εγώ, μήπως ο σκοπός τους είναι να προσελκύσουν τους ψηφοφόρουν εκείνους οι όποιοι είναι βαθιά θρησκευόμενοι; Μήπως για να πείσουν και αυτούς στους όποιους στις εκλογές έχοντας μάθει κάποια πράγματα παραπάνω για τις θρησκευτικές πεποιθήσεις αυτού του πολιτικού μορφώματος; Ή μήπως απλά  θέλουν να αποδείξουν σε όλους εμάς πόσο πολλοί πιστεύουν το "Πατρίς, θρησκεία, οικογένεια"; Λέω εγώ τώρα...

Όσον αφορά τον 27χρονο...Έκανε μια πλάκα. Δεν παρακολουθούσα τι ακριβώς έκανε όσο υπήρχε η σελίδα. Αλλά από αυτά που πήρε το μάτι μου σήμερα αυτό που έκανε ήταν κυρίως είτε να κάνει λογοπαίγνια(όπως άλλωστε και ο τίτλος όλης της σελίδας) είτε να διακωμωδεί όλη αυτή την ιστορία που έχει στηθεί πάνω στον γέροντα Παΐσιο με τα θαύματα και τι διδαχές του. Με λίγα λόγια έκανε πλάκα όπως όλοι μας λίγο πολύ έχουμε κάνει σε παρέες κατά καιρούς. Trollαρε όπως λέμε και στο internet. Τίποτα παραπάνω ούτε τίποτα λιγότερο.

Σίγουρα θα διαβάσω από κάποιους ότι ο 27χρονος καταπιάστηκε και έθιξε κάτι πολύ ευαίσθητο για τον κάθε άνθρωπο. Ε και; Είναι λόγος αυτός ώστε να λογοκρίνεις κάποιον επειδή άσκησε κριτική (ακόμα και με βλάσφημο τρόπο) για κάτι που πιστεύεις; Ε τότε με την ίδια λογική κάποιος μπορεί να πει ότι είναι οικολόγος και ότι τον προσβάλλουν τα πιστεύω του, όλοι αυτοί που χρησιμοποιούν αυτοκίνητα και κάνουν κακό στο περιβάλλον. Δηλαδή όλοι όσοι χρησιμοποιούμε αμάξια πρέπει να συλληφθούμε από την αστυνομία γιατί προσβάλλουμε τα πιστεύω αυτού του ανθρώπου; Ε δεν γίνονται αυτά...

Ο πραγματικός λόγος όμως που κάθισα να γράψω αυτό το κείμενο είναι η στάση των Αρχών σε όλη αυτήν την ιστορία. Δε γίνεται εν έτει 2012 να κρατείται κάποιος γιατί άσκησε σάτιρα. Είναι αδιάνοητο! Μπορεί να πει κάποιος ότι με αυτό που έκανε προσέβαλε το κοινό αίσθημα. Ότι ήταν μια επιταγή του λαού. Ότι το ήθελαν οι περισσότεροι. Εδώ ακριβώς όμως είναι και το λάθος!

 Η πολιτεία, με τα χαρακτηριστικά με τα όποια έχει διαμορφωθεί στο πέρας των χρόνων, είναι ψυχρή. Είναι αντικειμενική και δεν διακατέχεται από συναισθήματα(αυτό που λέμε τυφλή δικαιοσύνη). Δεν δρα ανάλογα με τη διάθεση του οποιουδήποτε. Αλλά με βάση σε κάποιους κανόνες. Τώρα αν αυτοί οι κανόνες είναι σωστοί ή λανθασμένοι σηκώνει συζήτηση η όποια δεν θα γίνει εδώ. Αν δεν ίσχυαν όλα αυτά, προφανώς μέχρι και σήμερα θα υπήρχαν η θανατική ποινή, η αυτοδικία και άλλα πολλά που νομίζω τα απορρίπτούμε όλοι μας(ή τουλάχιστον οι περισσότεροι).

Και σαν συνέχεια στα όσα έγραφα παραπάνω, κάποιος στο παράδειγμα του οικολόγου μπορεί να αντιτείνει ότι ο οικολόγος είναι ένας, ενώ οι χριστιανοί στην Ελλάδα είναι εκατομμύρια. Και δηλαδή τι; Κάτι γίνεται νόμιμο λόγω του πλήθους; Τότε δε μιλάμε για δημοκρατία αλλά για φασισμό όπου κάθε μειονότητα δεν έχει λόγο ύπαρξης..

Κλείνοντας, να πω ότι δικαίωμα του καθενός αν προσβλήθηκε από όλη αυτή την ιστορία. Δε μπορεί κανένας να του πει ότι είναι λάθος που θίχτηκε. Αλλά δεν έχει δικαίωμα να εμποδίσει κάποιον άλλον να εκφράσει την άποψη του, τη σκέψη του και τη μαλακία του...

2 σχόλια:

  1. Σωστά τα λες, αλλά σου διαφεύγει ότι εμείς εδώ κάτω, στην εσχατιά της Ευρώπης(;) στα όρια της ανατολής, μοιάζουμε περισότερο με τους 'Αραβες και λιγότερο με τους Ευρωπαίους, ή τους δυτικούς γενικότερα. 'Οχι ότι από την Δύση λείπουν περιπτώσεις υστερίας (ιδίως στις ΗΠΑ), αλλά εμείς, με την θεοκρατία της πολιτείας, μοιάζουμε πεισσότερο με ταλιμπάν, παρά με εκλογικευμένης νοοτροπίας Σκανδιναυούς. Κάναμε ένα (ψευδο)φιλελεύθερο διάλυμα τις δεκαετίες του 80 και 90, αλλά ...ξανά προς την (ορθο)δόξα τραβά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχεις άδικο...
      όμως αν πας να ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα τι θεωρεί τον εαυτό του, δηλαδή από πού έχει περισσότερες επιρροές στη κουλτούρα του, από την Ανατολή, τα Βαλκάνια ή την Ευρώπη πιστεύω ότι θα πει από την Ευρώπη, εννοώντας χώρες όπως τις βόρειες.
      Εεε, αν θέλει να καυχιέται ως τέτοιος πρέπει να μάθει να συμπεριφέρεται και σαν αυτόν...

      Διαγραφή